Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης (ΙΘΤΠ), υλοποιεί δράσεις για Ρομά και Μουσουλμάνους συμπολίτες μας, στους τόπους κατοικίας και δραστηριότητας τους.  Στόχοι των δράσεων είναι η καλλιέργεια σεβασμού στις διαφορετικές ταυτότητες, στον πολιτισμικό πλούτο της περιοχής, η προώθηση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης και η υποβοήθηση μαθητών που δεν έχουν μητρική γλώσσα την ελληνική, στις εγκύκλιες σπουδές τους με την ενίσχυση της ελληνομάθειας.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, τον Δεκέμβριο του 2015 δημιουργήσαμε παράρτημα του ΙΘΤΠ στο Πομακοχώρι της Σμίνθης με εκπαιδευτικές δράσεις κοινωνικού φροντιστηρίου με παράλληλες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις. Μέσα από την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, οι μαθητές βοηθούνται στην κατανόηση όλων των μαθημάτων που κάνουν στο σχολείο τους στα ελληνικά, ώστε να μην αντιμετωπίζουν δυσκολίες αργότερα στο Γυμνάσιο και το Λύκειο.

Το Φροντιστήριο λειτουργείμετά τις θρησκευτικές υποχρεώσεις των μαθητών των δημοτικών σχολείων, συνήθως 17:30 και μέχρι 20:00 και  για τους μαθητές Γυμνασίου και είτε απογεύματα εργασίμων ημερών, είτε τα Σαββατοκύριακα, αναλόγως των αναγκών που δημιουργούνται κάθε φορά. Σημειώνεται ότι το Φροντιστήριο δεν διακόπτει την λειτουργία του το καλοκαίρι, αλλά μέσα από διάφορες δράσεις και παιχνίδια, συμβάλλει στην επιμόρφωση των μαθητών του και στην προετοιμασία τους για την νέα χρονιά.

Την σχολική χρονιά 2019-20, το ΙΘΤΠ άρχισε να λειτουργεί Κοινωνικό Φροντιστήριο για την ελληνική γλώσσα και στο χωριό Γοργόνα, ενώ στην σχολική χρονιά 2021-22, άρχισε η λειτουργία Κοινωνικών Φροντιστηρίων και στα χωριά Μάνταινα και Κένταυρος.

Στο χωριό Κένταυρος, επειδή οι μαθητές του δημοτικού ξεπερνούν τους 100, το Φροντιστήριο προς το παρόν γίνεται μόνο για τους 49 μαθητές της ΣΤ’ τάξεως.

koinwniko_frontisthrio_01 koinwniko_frontisthrio_02 koinwniko_frontisthrio_03 koinwniko_frontisthrio_04 koinwniko_frontisthrio_05 koinwniko_frontisthrio_06 koinwniko_frontisthrio_07