Την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου του 2022, στις 19:00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, παρουσιάζει στην αίθουσα εκδηλώσεων «Βιργινία Τσουδερού», στην καπναποθήκη Π*, την νέα ποιητική συλλογή του κ. Νίκου Παπάνα, με τίτλο, «Σε ανακηρύσσω νικήτρια».

Αποκλειστικό θέμα της συλλογής ο έρωτας: έρχεται απρόσμενα και ανακηρύσσεται νικηφόρος. Ωστόσο, δεν καταφέρνει την επιθυμητή ολοκλήρωση – χάσκει λειψός. Απομένουν τ’ ανείπωτα λόγια, οι κρυστάλλινες μοναξιές, η αφροσύνη δυο ψυχών.

Η συλλογή ξεχωρίζει για την ενότητα και τη δραματική ένταση: τα ποιήματα αλληλοσυμπληρώνονται, σαν να αφηγούνται μιαν ερωτική ιστορία. Αυτήν την ιστορία και τους σταθμούς της αφηγείται κι ολοκληρώνει η πρώτη ενότητα.

Στη συνέχεια, η δεύτερη ενότητα επαναλαμβάνει κι ολοκληρώνει πάλι τον ίδιο κύκλο αφήγησης με αλληλοσυνδεόμενα χαϊκού. Η τριβή των λέξεων γεννά σπινθήρες λυρισμού και απροσδόκητες παραστατικές εικόνες.

Ο Νίκος Παπάνας εμφανίστηκε στα γράμματα το 1988.

  • Έχει δημοσιεύσει ποιήματα, μεταφράσεις ποιημάτων και δοκίμια για την ποίηση στα περιοδικά «Νέα Πορεία», «Ευθύνη», «Νέα Εστία», «Εντευκτήριο», «Ο Παρατηρητής», «Πλανόδιον» κ.ά.
  • Είναι μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης κι έχει υπηρετήσει στο διοικητικό συμβούλιο αυτής.
  • Το 2004 έλαβε τιμητική διάκριση από το «Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας».

Την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής θα κάνει η ποιήτρια κα. Γλυκερία Μπασδέκη, ενώ ποιήματα θα απαγγείλει η ραδιοφωνική παραγωγός κα. Γιώτα Χατζηεμμανουήλ.

Την εκδήλωση συντονίζει ο εκδότης κ. Μιχάλης Σπανίδης.

 

*Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Βιργινία Τσουδερού» του  Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην καπναποθήκη Π, (οδός Καπνεργατών 9) στην Ξάνθη και η είσοδος, λόγω της πανδημίας, θα επιτραπεί μόνον με την επίδειξη ισχύοντος πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νοσήσεως και μόνον σε όσους θα έχουν κλείσει θέση μέσω της Γραμματείας του Ιδρύματος στο τηλέφωνο 2541029282 πρωινές ώρες 09.00-14.00.

Δείτε ολόκληρη την εκδήλωση στο βίντεο που ακολουθεί