Την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019, στις 19:00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης πραγματοποιεί αφιέρωμα σε έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες συγγραφείς και πεζογράφους της Γενιάς του '30 τον Στράτη Μυριβήλη με τίτλο:

«Είναι λογής παλληκαριές, είναι και λογής παλληκάρια»

Για τον Μυριβήλη και το πολύτιμο έργο του θα μιλήσει ο κ. Στέλιος Παπαθανασίου, Φιλόλογος και Συγγραφέας.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο κ. Γιώργος Φραντζολάς, Φιλόλογος-Μουσικός.

Ο βίος και η πολιτεία των ηρώων του Μυριβήλη δίνουν το έναυσμα στον ομιλητή Στέλιο Παπαθανασίου για μια οντολογική προσέγγιση της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα στο ιστορικό και κοινωνικό περιβάλλον. Γιατί «είναι λογής παλληκαριές είναι και λογής παλληκάρια».

 

Στράτης Μυριβήλης (1890 - 1969)

Ο μεγάλος αυτός μάστορας του λόγου και της μυθοπλασίας από τη Συκαμιά της Λέσβου, με την ισχυρή ιστορική μνήμη και συνείδηση, είναι και ο γενάρχης της λογοτεχνίας της «γενιάς του Τριάντα». Στα έργα του διαρκώς παρούσα η ιστορία, η αντιπολεμική διάθεση και οι τραγικές περιπέτειες του νέου ελληνισμού στον 20ο αιώνα. Και μόνο οι τίτλοι των έργων του αρκούν για να θυμηθούμε την προσφορά του στα ελληνικά γράμματα: «Η ζωή εν τάφω», «Ο Βασίλης ο Αρβανίτης», «Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια», «Η Παναγιά η Γοργόνα».

Λίγα λόγια για τον ομιλητή Στέλιο Παπαθανασίου

Ο φιλόλογος και συγγραφέας Στέλιος Παπαθανασίου έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι διδακτορικές του διατριβές έχουν ως θέμα το έργο του Στράτη Μυριβήλη και του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Άρθρα του δημοσιευμένα σε εφημερίδες, περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων πραγματεύονται ζητήματα σχετικά με την κοινωνιολογία του πολιτισμού και της εκπαίδευσης, τη θεωρία της λογοτεχνίας και τη θεολογία. Δίδαξε σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαιδεύσεως και έχει επιμεληθεί δύο τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ για τον Παπαδιαμάντη.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Βιργινία Τσουδερού» στην Καπναποθήκη Π, στην Ξάνθη.