ΙΔΡΥΜΑ ΘΡΑΚΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019, ώρες 5.15 – 8.15 μμ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΑ

«Η Ελληνική Φιλοσοφία»

Διδάσκων: Θανάσης Μουσόπουλος, φιλόλογος – συγγραφέας – ποιητής

Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥ Κ.ΒΑΡΝΑΛΗ

Τις δύο πρώτες ώρες του σεμιναρίου ασχολούμαστε με την επεξεργασία και μετάφραση αρχαίων κειμένων που αναφέρονται στη φιλοσοφία. Το πρόσωπο που θα προσεγγίσουμε και θα φωτίσουμε με τη βοήθεια του Πλάτωνα, είναι ο μεγάλος δάσκαλος της φιλοσοφίας Σωκράτης.

Στη σημερινή θα μελετήσουμε αποσπάσματα από την «Απολογία  Σωκράτους» του Πλάτωνα και θα συγκρίνουμε με την «Αληθινή Απολογία του Σωκράτη» του Κώστα Βάρναλη. Για το έργο του αυτό γράφει ο θρακιώτης Κ.Βάρναλης:

 «Η «Απολογία» γράφτηκε στα 1931 σαν ένα είδος διαμαρτυρίας ενάντια στην τοτεσινή «δημοκρατία» του ιδιωνύμου, του Καλπακιού και των διαφόρων στρατιωτικών κινημάτων, που είχανε κατακουρελιάσει τις συνταγματικές ελευθερίες του πολίτη κι είχανε διαφθείρει ολάκερο το δημόσιο βίο της χώρας και προετοιμάσει τη διχτατορία της 4ης Αυγούστου. Η τυραννία αυτής της μαύρης εποχής κι αργότερα των δυο ξενικών κατόχων ίσαμε σήμερα, κάνουνε τη σάτιρα της «Απολογίας» τόσο επίκαιρη τώρα, όσο είτανε και τον καιρό που γράφτηκε. Μερικοί νομίσανε, πως με τούτο το έργο «υβρίζεται» η αρχαία Ελλάδα και ο μεγάλος φιλόσοφος, ο Σωκράτης. Λάθος. Με το πρόσχημα της αρχαίας Ελλάδας και της σωκρατικής φιλοσοφίας σατιρίζεται η σημερινή αντιδραστική Ελλάδα κ’ η «κοινή γνώμη» του κοπαδιού, των «προδομένων ελλήνων» (όπως θαλεγε ο Σολωμός) που η κυρίαρχη τάξη τους τυφλώνει τόσο πιτήδεια, ώστε αν μη μπορούνε να βλέπουνε και να κατονοούνε την πραγματικότητα. Όσο για το Σωκράτη, νομίζω, πως «αθωόνεται» κάνοντάς τον ν’ αναγνωρίζει στο τέλος της ζωής του τις ζημιές της ιδεαλιστικής του φιλοσοφίας.

Για τη μελέτη των κειμένων του Πλάτωνα δίδεται φυλλάδιο με εισαγωγικά στοιχεία, κείμενα, μεταφράσεις και ερμηνευτικές σημειώσεις και σχόλια.

 

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ  18ου αι. και 19ου αι.

Την τρίτη ώρα του Σεμιναρίου, που είναι αφιερωμένη στην ιστορία της Φιλοσοφίας, θα προσεγγίσουμε τη νεότερη ευρωπαϊκή Φιλοσοφία, αφού δούμε  παράλληλα θέματα ιστορίας και πολιτισμού αυτής της περιόδου.

Στις προηγούμενες ενότητες του Σεμιναρίου παρουσιάστηκε συνοπτικά η αρχαία ελληνική, βυζαντινή και μεσαιωνική φιλοσοφία, καθώς θέματα του  17ου αι..

Στο σημερινό μάθημα θα ολοκληρώσουμε  τον 18ο αι. -  εποχή ορθολογισμού (κριτική σκέψη) και  φιλελευθερισμού (φυσικά δικαιώματα εναντίον απολυταρχίας, ελευθερία ατόμου, οικονομικές – κοινωνικές – πολιτικές αλλαγές).  Η Ευρώπη στο δεύτερο μισό του 18ου αι. αντιμετωπίζει απαρχές Βιομηχανικής Επανάστασης και οικονομικού φιλελευθερισμού. Σκέψη και πράξη συμβαδίζουν και φτάνουμε στη νέα θεωρία της κεφαλαιοκρατίας. Θα μας δοθεί η ευκαιρία να  μιλήσουμε για τον Ιμμάνουελ  Κάντ (1724 - 1804).και το έργο του. Στη συνέχεια θα μιλήσουμε για τα βασικά χαρακτηριστικά του 19ου αιώνα.

  Θα χρησιμοποιήσουμε το ήδη εκδοθέν τεύχος «Από τον Μεσαίωνα στον Διαφωτισμό – Ευρωπαϊκή Φιλοσοφία, 17ου – 18ου αι.».

Για τους 19ο και 20ο αιώνες ετοιμάζεται και θα εκδοθεί το τεύχος «ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ, 19ου – 20ου αι.».

Για περισσότερες πληροφορίες στο 26510 26635 (απογευματινές ώρες).

Κόστος συμμετοχής 10€.