ΙΔΡΥΜΑ ΘΡΑΚΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019, ώρες 5.00 – 7.00 μμ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΑ

 

«Η Ελληνική Φιλοσοφία»

Διδάσκων: Θανάσης Μουσόπουλος, φιλόλογος – συγγραφέας – ποιητής

Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ

Τις δύο πρώτες ώρες του σεμιναρίου ασχολούμαστε με την επεξεργασία και μετάφραση αρχαίων κειμένων που αναφέρονται στη φιλοσοφία. Το πρόσωπο που θα προσεγγίσουμε και θα φωτίσουμε με τη βοήθεια του Πλάτωνα, είναι ο μεγάλος δάσκαλος της φιλοσοφίας Σωκράτης.

Στη σημερινή και στην επόμενη ενότητα θα μελετήσουμε αποσπάσματα από την «Απολογία  Σωκράτους».

Η Απολογία Σωκράτους είναι σύγγραμμα του Πλάτωνα, το οποίο πιθανότατα γράφτηκε το 397 π.Χ. ή 396 π.Χ. Είναι μοναδικό μη διαλογικό έργο του Πλάτωνα, αλλά και ο μόνος πλατωνικός διάλογος στον οποίο ο Πλάτων αναφέρει ότι ήταν παρών στο γεγονός το οποίο αφηγείται και μάλιστα δύο φορές [34a, 38b6]. Αυτό οπωσδήποτε ενισχύει τη θεωρία του ιστορικού χαρακτήρα της Απολογίας με τη σημασία ότι θα ήταν τελείως ατυχές να βάλει τον Σωκράτη να μιλήσει με τρόπο που δεν τον χαρακτηρίζει. Σε αντίθεση με τον Ξενοφώντα, ο Πλάτωνας ποτέ δεν τοποθετεί τον εαυτό του ως παρόντα στα έργα του, ούτε ρητά διεκδικεί ιστορική ακρίβεια για αυτά.

Για τη μελέτη των κειμένων του Πλάτωνα δίδεται φυλλάδιο με εισαγωγικά στοιχεία, κείμενα, μεταφράσεις και ερμηνευτικές σημειώσεις και σχόλια.

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ 17ου – 18ου αι. – Β΄ μέρος

Την τρίτη ώρα του Σεμιναρίου, που είναι αφιερωμένη στην ιστορία της Φιλοσοφίας, θα προσεγγίσουμε τη νεότερη ευρωπαϊκή Φιλοσοφία, αφού δούμε  παράλληλα θέματα ιστορίας και πολιτισμού αυτής της περιόδου.

Στις προηγούμενες ενότητες του Σεμιναρίου παρουσιάστηκε συνοπτικά η αρχαία ελληνική, βυζαντινή και μεσαιωνική φιλοσοφία, καθώς και η περίοδος 1453 - 1648. Για την περίοδο 1648 – 1815 συνεχίζουμε στο σημερινό μάθημα.

Ο 18ος αι. είναι εποχή ορθολογισμού (κριτική σκέψη) και  φιλελευθερισμού (φυσικά δικαιώματα εναντίον απολυταρχίας, ελευθερία ατόμου, οικονομικές – κοινωνικές – πολιτικές αλλαγές).

Η Ευρώπη στο δεύτερο μισό του 18ου αι. αντιμετωπίζει απαρχές Βιομηχανικής Επανάστασης και οικονομικού φιλελευθερισμού. Σκέψη και πράξη συμβαδίζουν και φτάνουμε στη νέα θεωρία της κεφαλαιοκρατίας.

Στο εκδοθέν τεύχος «Από τον Μεσαίωνα στον Διαφωτισμό – Ευρωπαϊκή Φιλοσοφία, 17ου – 18ου αι.», εκτός από τα δικά μου κείμενα για ιστορία, πολιτισμό και φιλοσόφους, περιέχονται λήμματα από το «Λεξικό Φιλοσοφικών Όρων» του Αγησίλαου Ντόκα (1981), σχετικά αποσπάσματα από το βιβλίο του Ν. Ματσούκα «Ιστορία της Φιλοσοφίας» (1981),  καθώς και κάποιες σελίδες από τον 4ο τόμο της «Ιστορίας της Φιλοσοφίας» Umberto EcoRiccardo Gedriga.

Το Σεμινάριο πραγματοποιείται μια φορά το μήνα στο αναγνωστήριο «Κυριάκος Σταματιάδης» της βιβλιοθήκης του Ιδρύματος στην Καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στη Ξάνθη.

Για περισσότερες πληροφορίες στο 26510 26635 (απογευματινές ώρες).

Κόστος συμμετοχής 10€.