ΙΔΡΥΜΑ ΘΡΑΚΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

 ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018, ώρες 5.15 – 8.15 μμ

«Η Ελληνική Φιλοσοφία»

Διδάσκων: Θανάσης Μουσόπουλος, φιλόλογος – συγγραφέας – ποιητής


Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΣΕ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ

Τις δύο πρώτες ώρες του σεμιναρίου ασχολούμαστε με την επεξεργασία και μετάφραση αρχαίων κειμένων.

Στην πρώτη ενότητα θα ασχοληθούμε με έργα του Πλάτωνα.

Το πρόσωπο που θα προσεγγίσουμε και θα φωτίσουμε με τη βοήθεια του Πλάτωνα, είναι ο μεγάλος δάσκαλος της φιλοσοφίας Σωκράτης.

Εκτεταμένα αποσπάσματα από τον «Κρίτωνα» και την «Απολογία Σωκράτους» θα μας δώσουν την ευκαιρία να χαρούμε όχι μόνο το λόγο του θείου Πλάτωνα  αλλά και τις σωκρατικές «αστραπές».

Την  Τετάρτη 14 Νοεμβρίου θα μιλήσουμε γενικά για το πρόσωπο του Σωκράτη και για το έργο του Πλάτωνα. Θα επικεντρωθούμε στο έργο «Κρίτων», επεξεργαζόμενοι τις δύο πρώτες ενότητες του διαλόγου.

Για τη μελέτη των κειμένων του Πλάτωνα δίδεται φυλλάδιο με εισαγωγικά στοιχεία, κείμενα, μεταφράσεις και ερμηνευτικές σημειώσεις και σχόλια.

 

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Την τρίτη ώρα του Σεμιναρίου, που είναι αφιερωμένη στην ιστορία της Φιλοσοφίας, θα προσεγγίσουμε τη Βυζαντινή Φιλοσοφία, αφού δούμε συνοπτικά θέματα ιστορίας και πολιτισμού της Βυζαντινής Οικουμένης. 

Δίδεται σχετικό φυλλάδιο που περιέχει το ανάλογο λήμμα από το «Λεξικό Φιλοσοφικών Όρων» του Αγησίλαου Ντόκα (1981), σχετικά αποσπάσματα από το βιβλίο του Ν. Ματσούκα «Ιστορία της Φιλοσοφίας» (1981) καθώς και κάποιες δικές μου σελίδες για το Διάγραμμα Βυζαντινής Ιστορίας.  

Το Σεμινάριο πραγματοποιείται μια φορά το μήνα και ώρα 17:15-20:15 στο αναγνωστήριο «Κυριάκος Σταματιάδης» της βιβλιοθήκης του Ιδρύματος στην Καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στη Ξάνθη.

Για περισσότερες πληροφορίες στο 26510 26635 (απογευματινές ώρες).

Κόστος συμμετοχής 15€.