Οι εκθέσεις του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης αποτελούν μοναδική ευκαιρία για το κοινό της περιοχής, να γνωρίσει  θαυμάσια δείγματα τέχνης και δημιουργίας.

Κάθε θεματική ενότητα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αποτελεί πολλαπλό αντικείμενο έρευνας, εκπαίδευσης, αισθητικής απόλαυσης, γνώσης και ευαισθητοποίησης.

Ο επισκέπτης εξοικειώνεται με τις σύγχρονες καλλιτεχνικές μορφές έκφρασης γνωρίζοντας παράλληλα καλλιτέχνες και δημιουργούς που μέσα από αυτές προβάλουν την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά.

Στα πλαίσια των εκθέσεων αυτών πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν σκοπό να ενημερώσουν αλλά συνάμα και να ψυχαγωγήσουν τους μικρούς φίλους του Ιδρύματος.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Η έκθεση «Η γελοιογραφία στην Ευρώπη των 27» φιλοξενήθηκε στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και συνδιοργανώθηκε από την Βουλή των Ελλήνων, την Ένωση Ελλήνων Γελοιογράφων, τη Νομαρχία Ξάνθης και το Δήμο Ξάνθης καιεγκαινίασε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτρης Σιούφας στην Ξάνθη την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009.

Την Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Ξάνθης (Δ.Ε.Α.Ξ.)και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης εγκαινίασε, στα πλαίσια των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών Ξάνθης την πολύ σημαντική έκθεση φωτογραφίας, «Ρεύματα κλασσικής δημιουργίας 1923-1969».

Το μεγαλύτερο μέρος των έργων που παρουσιάστηκαν ανήκει στη συλλογή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, ενώ άλλα στην Εθνική Πινακοθήκη, το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη και στο Φωτογραφικό Κέντρο Σκοπέλου.

Η επιμέλεια της έκθεσης ήταν του Βαγγέλη Ιωακειμίδη, Διευθυντή του Μ.Φ.Θ. και της Δρ.ΝίναςΚασσιανού, ιστορικού φωτογραφίας-επιμελήτριας.

__________________________________________________________________________________________________________________

Από την Παρασκευή 9 Μαρτίου ως την Παρασκευή 27 Απριλίου 2012, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πραγματοιποίησε την έκθεση τέχνης από ανακυκλώσιμα υλικά, με τίτλο «TrashArt³».

Η τέχνη από ανακυκλώσιμα υλικά (trashart) είναι ένα νέο κίνημα  που χρησιμοποιεί άχρηστα αντικείμενα τα οποία μετατρέπονται σε έργα σύγχρονης τέχνης. Τα προϊόντα που προκύπτουν είναι ασυνήθιστα δημιουργήματα, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως διακοσμητικά αλλά και χρηστικά στοιχεία στον περιβάλλοντα χώρο μας (οικία, εργασία).

Συμμετείχαν οι καλλιτέχνες:

 • Θάνος Μαυροδής, εικαστικός καλλιτέχνης
 • Τριαντάφυλλος Βαΐτσης, Μηχανικός περιβάλλοντος, καλλιτέχνης trashart
 • Άννα Μουσμουλίδου, Λογοθεραπεύτρια, καλλιτέχνης trashart

 __________________________________________________________________________________________________________________

Η «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» σε συνεργασία με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης διοργάνωσαν υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου την ομαδική εικαστική έκθεσης «Τα Ωραία του Πέραν». Τα εγκαίνια της διεξήχθησαν στις 5 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Καπναποθήκης Π. και η έκθεση διήρκησε έως τις 10 Οκτωβρίου2018.

Η έκθεση παρουσιάστηκε αρχικά στην Κωνσταντινούπολη με την αμέριστη συμπαράσταση του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος και τώρα μεταφέρεται στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης γιορτάζοντας έτσι και τα 20 χρόνια από την ίδρυσή του.

Τα έργα των 14 εικαστικών που συμμετέχουν στην έκθεση, γεννήθηκαν σε μεγάλο βαθμό υπό το στιγμιαίο κλίμα μιας εντατικής πρωτοειδωμένης και καθηλωτικής εικόνας και είναι των:

 • Όλγας Αλεξοπούλου,
 • Νίκου Βατόπουλου,
 • Τάσου Βενετσανόπουλου,
 • Ειρήνης Βογιατζή,
 • Ανδρέα Γεωργιάδη,
 • Κατερίνας Ζαχαροπούλου,
 • Μηνά Καμπιτάκη,
 • Λήδας Κοντογιαννοπούλου,
 • ΈνηςΚούκουλα,
 • Αλέξανδρου Μασσαβέτα,
 • Γεύσως Παπαδάκη,
 • Κωνσταντίνου Πίττα,
 • Βαγγέλη Πουλή
 • Βιργινίας Φιλιππούση

__________________________________________________________________________________________________________________

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεών του για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, διοργάνωσε από τις 6 Οκτωβρίου ως τις 6 Νοεμβρίου 2021 την συλλογική εικαστική «ανάγνωση» του «Ύμνου Εις την Ελευθερίαν» του Διονυσίου Σολωμού.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήσε ο Υφυπουργός Παιδείας καθηγητής κύριος Συρίγος Αγγελος.

Την επιμέλεια του εγχειρήματος είχε η ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού.

Στο πλαίσιο της δράσης και μεσούντος των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας, η επιμελήτρια προσκάλεσε διακεκριμένους έλληνες εικαστικούς να αναγνώσουν τον Ύμνο εξαρχής και να επιλέξουν μία ή περισσότερες στροφές του Ύμνου εις την Ελευθερίαν, προκειμένου να προχωρήσουν σε μια σπάνια και αναπάντεχη εικαστική «ανάγνωση», συνομιλώντας οργανικά με τα πολύτιμα συμπυκνωμένα νοήματα, διατυπώνοντας συναισθήματα, καταγράφοντας τη στιγμή, ανατρέχοντας στο ένδοξο παρελθόν και στη διαχρονία του μεγαλειώδους ελληνικού φυσικού και μυθικού σύμπαντος (Όλυμπος), μεταγράφοντας τα τοπία των αιματηρών μαχών και των πολύνεκρων πολιορκιών, περιγράφοντας τον σκληρό ζυγό των δυναστών και το λαμπρό παράδειγμα και τις θυσίες των προγόνων και των τωρινών ηρώων (Τριπολιτσά, Κόρινθος, Αχελώος, Μεσολόγγι, Λεωνίδας, Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’), σκιαγραφώντας την ελληνική αγωνία για την Ελευθερία που εμφανίζεται εδώ με προσωποποιημένη μορφή αλλά και την κριτική για την ξένη βοήθεια καθώς και τη χαλεπή σκιά της διχόνοιας.

Το εγχείρημα αυτό στέλνει ταυτόχρονα το μήνυμα της συλλογικής εργασίας, της επικοινωνίας και του «μαζί», σε καιρούς αναταραχής, κοινωνικών στερήσεων και προσωπικής ερημίας. Τα πρωτότυπα έργα αυτής της ανάγνωσης έχουν υλοποιηθεί με διαφορετικές τεχνικές και υλικά, όλα όμως διατηρούν τη διάσταση του ορθού Α4, προκειμένου ο θεατής να μπορεί τόσο στην έκδοση και την ψηφιακή πλατφόρμα της έκθεσης όσο και από κοντά να τα περιτρέξει με τον τρόπο των ανοιχτών σελίδων ενός βιβλίου.

Το ποίημα «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», αποτελείται από 158 τετράστιχες στροφές από αυτές οι δύο πρώτες στροφές καθιερώθηκαν ως Εθνικός Ύμνος, το 1865. Από αυτές οι δυο πρώτες είναι εκείνες που ανακρούονται και συνοδεύουν την έπαρση και την υποστολή της σημαίας, ενώ ψάλλονται σε επίσημες στιγμές και τελετές.

Ο Ύμνος είχε εξαρχής μεγάλη απήχηση, μεταφράστηκε στις περισσότερες ξένες γλώσσες και η λυρική του φωνή ενίσχυσε το κίνημα του φιλελληνισμού.

Ο Σολωμός συνέθεσε το ποίημα τον Μάιο του 1823 στη Ζάκυνθο, στην ηλικία των 25 ετών. Ένα χρόνο αργότερα δημοσιεύτηκε στο Μεσολόγγι και τον ίδιο χρόνο ο Φωριέλ το συμπεριέλαβε στη συλλογή των ελληνικών δημοτικών τραγουδιών.

Το 1828, ο κερκυραίος Νικόλαος Μάντζαρος, μελοποίησε το ποίημα χρησιμοποιώντας λαϊκά μοτίβα και τετράφωνη ανδρική χορωδία. Ο ίδιος το μελοποίησε για δεύτερη φορά το 1844, υποβάλλοντάς το στον βασιλέα Όθωνα. Παρά την τιμητική του βράβευση με τον Αργυρό Σταυρό του Τάγματος του Σωτήρα και του Δ. Σολωμού με τον Χρυσό Σταυρό, το έργο διαδόθηκε τότε ως «θούριος» αλλά δεν εγκρίθηκε ως ύμνος.

Το 1861, μετά από κυβερνητική προτροπή, ο Μάντζαρος μετέβαλε τον ρυθμό του ύμνου σε ρυθμό εμβατηρίου και μετά την ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα το 1864, ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» καθιερώθηκε ως εθνικός ύμνος. Υπώθηκε για πρώτη φορά μαζί με τη μουσική παρτιτούρα του σε 27 κομμάτια, το 1873, στο Λονδίνο.

 

Στην έκθεση συμμετείχαν:

Κώστας Αγγελάκης, Χρήστος Αλατσάκης, Γιώργος Ανδρούτσος, Αντώνης Αντζουλίδης, Νεκτάριος Αποσπόρης, Λέλα Αρβανίτη, Άννυ Αρχιμανδρίτου, Άννα Αχιλλέως, Κάτια Βαρβάκη, Μαρίνα Βλαχάκη, Ειρήνη Βογιατζή, Κική Βουλγαρέλη, Μάριος Βουτσινάς, Μαίρη Γαλάνη - Κρητικού, Μαρία Γέρουλα, Νεκταρία Γιακμογλίδου, Τάσσα Γκανίδου, Πέννυ Γκέκα, Κατερίνα Γραφανάκη, Ελένη Δασκαλάκη, Δικαία Δεσποτάκη, Τάνια Δημητρακοπούλου, Μαρία Διακοδημητρίου, Γωγώ Ιερομονάχου, Αποστόλης Ιτσκούδης, Άννα Καζάκου, Σταυρούλα Καζιάλε, Δέσποινα Καλλιγά, Βάσω Καλουδιώτη, Ελπινίκη Καμόσου, Μηνάς Καμπιτάκης, Εβίτα Κανέλλου, Πάνος Καρδάσης, Νικόλας Κληρονόμος, Γεωργία Κοκκίνη, Βασιλική Κολιπέτσα, Νίκος Κόνιαρης, Μάρω Κορνηλάκη, Σοφία-Ρόουζ Κοσμίδου, Ένη Κούκουλα, Μιχαήλ Κρητικός, Ελένη Κυριαζοπούλου, Λούλα Λεβέντη, Νίκος Λεοντόπουλος, Δήμητρα Λιάκουρα, Φιλιππίνα Λιβιτσάνου, Μαρία Λιναρδάκη, Janet Λιοδάκη, Λίλα Μαδούρου, Κώστας Μανιατόπουλος, Λυδία Μαργαρώνη, Παναγιώτης Μαρίνης, Σίσσυ Μαρίνου, Αλίνα Μάτσα, Ειρήνη Ματσούκη, Μηνάς Μαυρικάκης, Στέλλα Μελετοπούλου, Δημήτρης Μοράρος, Μάνος Μπατζόλης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Αθηνά Μπίκου, Γεωργία Μπλιάτσου, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Ρούλη Μπούα, Ισαβέλλα Ντάσση, Σπυρίδων Ντασιώτης, Ιόλη Ξιφαρά, Απόστολος Παπαγεωργίου, Γεύσω Παπαδάκη, Χριστίνα Παρασκευοπούλου, Μαρία Πάστρα, Σοφία Πάσχου, Μαριέττα Πεπελάση, Άντα Πετρανάκη, Ελένη Πεχλιβάνη, Νίκος Ποδιάς, Κατερίνα Πολυζωϊδη - Μαυρολέων, Βαγγέλης Πουλής, Νίκη Πρόκου, Ράνια Ράγκου, Κατερίνα Ριμπατσιού, Κατερίνα Σαμαρά, Κατερίνα Σαράφη, Ιφιγένεια Σδούκου, Αντωνία Σιμάτου, Βασίλης Σούλης, Παρασκευή Σπύρου, Χρήστος Στανίσης, Ματίνα Σταυροπούλου, Μαρίνα Στελλάτου, Λένα Ταταρίδα, Ιωάννα Τερλίδου, Γιώργος Τζάνερης, Κωνσταντίνα Τζαβιδοπούλου, Μαρία Τζιροζίδου, Νίκος Τριανταφύλλου, Βάσω Τρίγκα, Κλαίρη Τσαλουχίδη - Χατζημηνά, Ελευθερία Τσέικο, Κατερίνα Τσεμπελή, Θεοδώρα Τσιάτσιου, Αγάπη Φεσατίδου - Ψαρράκη, Βιργινία Φιλιππούση, Φιλίππα Φλώρακα, Στάθης Φώτης, Μαρία Χαλκιά, Άννα Χαρακτινού, Μαιρηλί Χαραμή, Βασίλης Χατζής, Μαρία Χάνιου, Αθηνά Χατζή, Νίκος Χιωτίνης, Πέννυ Χονδρογιάννη, Κυριακή Χριστακοπούλου, Νικόλας Χριστοφοράκης, Αριστείδης Χρυσανθόπουλος.

Δείτε τον κατάλογο της έκθεσης

1-2-2010_Έκθεση_Φωτογραφίας-Ρεύματα_Κλασσικής_Δημιουργίας_1923-1969_small 04ΕΚΘΕΣΗ_TRASH-ART_small BANNER_Έκθεση_Φωτογραφίας-Ρεύματα_Κλασσικής_Δημιουργίας_1923-1969_small Ekthesi_geloiografias_afisa_xanthi_page-0001_small _ωραία_του_πέραν_small 01ΕΚΘΕΣΗ_TRASH-ART_small 02ΕΚΘΕΣΗ_TRASH-ART_small 03ΕΚΘΕΣΗ_TRASH-ART_small 02Έκθεση_Φωτογραφίας-Ρεύματα_Κλασσικής_Δημιουργίας_1923-1969_small 6-3-2009_Έκθεση_γελοιογραφίας_εγκαίνια_14_small 6-3-2009_Έκθεση_γελοιογραφίας_εγκαίνια_50_small _ωραία_του_πέραν_02_small _ωραία_του_πέραν_03_small