Οι διαλέξεις  που διοργανώνει το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης δεν έχουν μόνο σαν στόχο την ενημέρωση και την επιμόρφωση αλλά επίσης, να δίνεται στο κοινό η δυνατότητα για ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών μέσα από έναν  γόνιμο διάλογο.

Δεκάδες ομιλίες κάθε χρόνο καλύπτουν μια πληθώρα πολιτιστικών, οικονομικών, περιβαλλοντικών, κοινωνικών, γεωστρατηγικών και τεχνολογικώνθεμάτων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεότητας και Πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης και Περιθεωρίου, παρουσίασε στην καπναποθήκη «Π» τον Ομότιμο Καθηγητή-τ. Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνώνπ. Γεώργιο Μεταλληνό στην ενδιαφέρουσα ομιλία του με θέμα: «Νέοι και Θρησκεία».

 

Εξετάστηκαν μεταξύ άλλων το θρησκειακό και θρησκευτικό φαινόμενο (θρησκεία- θρησκεύματα), η σχέση του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας με την Θρησκεία και  προσδιορίστηκε η θρησκευτική αξιολογική ροπή στους νέους, αλλά και οι μηχανισμοί, που αναπτύσσονται από τα παραθρησκεύματα για την άλωση της νεανικής ψυχής, ενώ  τέλος θα παρουσιάστηκαν και τα μέσα για την υπέρβαση του κινδύνου και την ορθή διοχέτευση της νεανικής αναζήτησης.

Την Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης φιλοξένησε, τον ομότιμο Καθηγητή Φιλοσοφίας και Πολιτιστικής Διπλωματίας του Παντείου Πανεπιστημίου και συγγραφέα κ. Χρήστο Γιανναρά στην πολύ ενδιαφέρουσα και επίκαιρη ομιλία του με θέμα: «Η κατάρρευση του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα σήμερα».

 

Ο Χρήστος Γιανναράς, έχοντας για προμετωπίδα ένα απόσπασμα από ποίημα του Κ.Π. Καβάφη κίνησε παρουσιάζοντας χωρίς ψεύδη και υποκρισίες την ελληνική πραγματικότητα.

Την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία με την Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Ξάνθης (Δ.Ε.Α.Ξ.) φιλοξένησε, στα πλαίσια των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών Ξάνθης, τον καταξιωμένο Έλληνα σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη στην εκδήλωση με θέμα: «Κινηματογράφος και Ιστορία».

 

«Ο κινηματογράφος συχνά μπαίνει στα χωράφια της Ιστορίας. Ποια μπορεί να είναι η σχέση τους; Η αλήθεια μιας ταινίας και η αλήθεια της Ιστορίας. Πόσο συνδέονται και πόσο ξεχωρίζουν; Μήπως συγκρούονται;

 

Σκέψεις και παρατηρήσεις από την εμπειρία μου στις ταινίες «Ελευθέριος Βενιζέλος», «ΧάπυΝταίη», «Πέτρινα Χρόνια», «Ψυχή Βαθιά».

 

Ερωτήματα που με απασχόλησαν και ελπίζω στην Ξάνθη να βρω απαντήσεις…» είχε γράψει ο καταξιωμένος σκηνοθέτης.

 

Την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017, οι εκδόσεις Ι. Σιδέρης και Ινφογνώμων, παρουσίασαν στην αίθουσα «Βιργινία Τσουδερού» του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην καπναποθήκη «Π», το βιβλίο του κ. Αλέξανδρου Π. Μαλλιά, «Οράματα και Χίμαιρες».

 

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι:

  • ΣτέργιοςΓιαλάογλου, Δικηγόρος
  • ΣάββαςΚαλεντερίδης, Εκδότης-Συγγραφέας
  • ΠαντελήςΣαββίδης, Δημοσιογράφος
  • ΓιώργοςΧατζηθεοφάνους, Υποστράτηγος ε.α.
23-2-2009_Χρήστος_Γιανναράς_03_small _Γιανναράς 25-11-2009_ΠΑΝΤΕΛΗΣ_ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ_16_small 23-2-2009_Χρήστος_Γιανναράς_08_small 23-2-2009_Χρήστος_Γιανναράς_08_small 25-11-2009_ΠΑΝΤΕΛΗΣ_ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ_03_small 30-9-2008_ΠΑΤΗΡ_ΓΕΩΡΓΙΟΣ_ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΣ_06_small 30-9-2008_ΠΑΤΗΡ_ΓΕΩΡΓΙΟΣ_ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΣ_12_small 30-9-2008_ΠΑΤΗΡ_ΓΕΩΡΓΙΟΣ_ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΣ_13_small _Μαλλιάς-Οράματα_και_Χίμαιρες01_small _Μαλλιάς-Οράματα_και_Χίμαιρες02_small _Μαλλιάς-Οράματα_και_Χίμαιρες03_small _ΓΕΩΡΓΙΟΣ_ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΣ_small